ESK-Statistik_w800x800

Häromdagen träffade jag en kompis på pendeln som berättade om en utbildning hon varit på för att utvecklas inom intervjuteknik.

En utbildning som hon var nöjd med, men där en liten detalj skapade en spännande diskussion på morgonkvisten. Hon irriterade sig nämligen på att utbildaren vid ett tillfälle sade att kvinnor i större utsträckning avstår från att göra presentationer vid whiteboard och därför istället ska erbjudas papper och penna för att rita kod vid sittande bord. På frågan varifrån han hämtade stöd för det, så kunde han inte svara. Men, även om han hade haft stöd för sitt påstående, visst är det helt irrelevant?

För vad vill man uppnå med den typen av information, även om den är sann? I värsta fall erbjuder man alla kvinnor papper och penna som förstahandsval, vilket troligare innebär att detta väljs och fördomarna bekräftas. Räcker det inte med att konstatera att en del personer fördrar whiteboard , och en del föredrar papper och penna. Oavsett vilket kön kandidaten har?

För statistik är ju intressant när man ska titta på mönster i stora grupper, men för att bedöma en enskild individ är ju statistik egentligen inte mycket att luta sig mot när åskan går.

(Via rekryteringsbloggen.se)