ESK logotype

 

Styrelsen bifogar medlemmarna en debattartikel:

Konsten att hitta rätt chef. Det är en av de största utmaningar som företagsledaren ställs inför.

Att hitta rätt chef kräver både planering och fingertoppskänsla, plus en fullständig förståelse för kvalifikationerna som du söker. Hur vet man vilken personlighet som kommer att passa in i företagskulturen? Allt detta är svårt nog att få klarhet i, och då har det verkligt tidskrävande arbetet ändå inte börjat.

På en HR-avdelning har man sällan tid att själv aktivt gå ut och söka lämpliga kandidater. För att matcha rätt måste man egentligen ta sig tid att lära känna människor för att veta vad de själva är ute efter och om en viss arbetsplats skulle passa dem. Idag är det enkelt att för vem som helst skicka iväg ett mail och söka en utannonserad tjänst. Men detta gör att man ofta vadar i ansökningar, och får fullt upp med att välja bland de kandidater som finns tillgängliga.

Men lyckad rekrytering handlar inte om vem som är tillgänglig, utan om vem som är rätt. Missar man att ta hjälp av ”headhunters”, eller ”Executive Search” som det egentligen heter, blir urvalet bara de individer man själv känner eller de som aktivt söker nytt arbete. Förutom att urvalet begränsas, riskerar omdömet att grumlas av personliga relationer. Vore det inte bättre istället att söka bland alla duktiga ledare på hela arbetsmarknaden?
De bästa på marknaden är sällan de som söker flest arbeten. Men de bästa på marknaden kan fortfarande vara intresserade av nya möjligheter och karriärsteg. För dessa individer räcker det alltså inte med en annons som matchar deras kunskap och erfarenhet, de måste bli strategiskt motiverade och övertygade om den speciella tjänsten.

Frågan är om det är värt pengarna att betala för Executive Search. Svaret är att det oftare blir mycket dyrare att lämna rekryteringen åt slumpen. Executive Search har betydligt högre träffsäkerhet.Rätt ledare skapar de bästa förutsättningarna för företaget att lyckas. Kanske arbetar rätt person hos en av dina konkurrenter idag, och kan se till att ge ert företag ett övertag.
Executive Search konsulter arbetar proaktivt och har mängder av talang och kompetens i sina nätverk. De väntar inte på att en tjänst ska bli ledig för att söka rätt person, de rekryterar långt innan behovet uppstår på ett företag. Att jobba med Executive Search innebär att göra den svåraste och mest tidkrävande delen av ett rekryteringsarbete, vilket är att bygga långsiktiga relationer ur ett rekryteringsperspektiv. De som jobbar med Executive Search vet vilka som är de duktigaste personerna inom en bransch och vilka som har bäst potential att lyckas!

Dessutom är det mycket som måste stämma för att lyckas behålla denna duktiga ledare. Man måste kunna erbjuda en kombination av rätt motivation, rätt arbetsmiljö och rätt kompensation. Därför är det viktigt att från början hitta den person som matchar just det ni behöver och de förutsättningar ni har att erbjuda. Det är viktigt att vara säker på att tjänsten passar individens personliga karriärsmål, annars får företaget snart leta efter en ny chef igen. Det är inte konstigt att felrekrytering ofta leder till att personen inte blir långvarig på företaget, oavsett om det är på grund av uppsägning eller om personen själv väljer att lämna.
Och ärligt talat, vem har lust att stå för hela rekryteringskostnaden en gång till?

Kettil Wedin